Niet iedereen zal dit willen horen of lezen. De nummer 1 oorzaak van rimpels zijn de snelle suikers.

We zijn namelijk allemaal verslaafd aan suiker! De ene een beetje meer dan de ander.  Nou heb je suikers nodig, maar de snelle suikers totaal niet.
De meeste mensen onderschatten heel erg wat snelle suikers met je doen.  Vooral op de wat langere termijn. En daardoor merk je het niet zo snel. Wat het dus extra riskant maakt.

En het is even wennen, maar je lichaam, denkvermogen en energie gehalte worden allemaal beter als je je snelle suikers afbouwt.

Laatst las ik zelfs ergens dat suiker ervoor zorgt dat je ego meer aanwezig is. Dus dat maakt het nog moeilijker om met iets zwaar verslavends te minderen. Want je ego is dat stemmetje in je hoofd die alles bij het oude wil houden. En op sommige momenten ben je daar mee geholpen, maar op andere momenten totaal niet.


Het gaat om snelle suikers dus.

Met “snel” wordt bedoeld, dat je bloedsuikerspiegel direct heel hard stijgt (maakt je hyper en lijkt energie te geven) waarna je lichaam heel hard veel insuline gaat aanmaken, zodat je bloedsuikerspiegel direct weer heel hard naar beneden gaat. Daarna heb je weer honger. En je gaat gapen. Want je lichaam heeft  het zwaar met die suikers, dus die heeft daar extra vocht voor nodig. Drink 2 glazen water en het gapen gaat over.

Maar hoe zit dat nou met het voorkomen van rimpels?

Suiker breekt direct collageen af.

Collageen bestaat uit  eiwitten in je huid. 70% van je huid bestaat uit collageenvezels. Je lichaam maakt wel collageen aan, maar vanaf dat je ongeveer 25 jaar bent, wordt dat steeds minder.
Simpele suikers hechten zich aan eiwitten en veranderen in suikerverbindingen. Deze breken het collageen af en daardoor verslapt de huid.  

Wil je dus echt rimpels voorkomen, dan is het noodzakelijk om goed voor jezelf te zorgen en te wennen aan een lage inname van snelle suikers.

Natuurlijk helpt het als je goed voor je huid zorgt door het goed te reinigen en er goede kwaliteit crème op te smeren, maar als je ondertussen ongezond leeft, dan is een crème niet voldoende.

Mijn ervaring is dat je gewend raakt aan een bepaalde hoeveelheid suiker. Radicaal stoppen lijkt me daarom niet echt te doen. Of je maakt het jezelf veel te moeilijk.

Maar afbouwen is best te doen. Vervang bijvoorbeeld eens zoet broodbeleg voor iets wat niet zoet is. Of frisdrank voor thee of water.

Vervang witte pasta, wit brood, witte noodles, witte crackers, witte wraps, witte rijst langzamerhand voor volkoren. Al deze witmeelproducten zijn ook allemaal snelle suikers zonder voedingswaarde.


Uiteindelijk kan je eraan wennen en gaan veel dingen die minder zoet zijn zoet genoeg smaken.


Probeer het eens een maand. En vertel jezelf over alle voordelen van een levensstijl met minder suiker ipv dat je jezelf ‘straft” omdat je iets niet zou mogen eten wat wel lekker is. Bouw het rustig af en ga andere dingen eten die iets minder zoet zijn.

Voorbeeld van een lekker recept die wat minder zoet is: https://lisagoesvegan.com/vegan-bananencake-met-chocola-en-walnoot/
Ik gebruikte volkorenmeel ipv bloem voor nog minder snelle suikers. Echt een aanrader!

 
    20-01-2019 17:31     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Mieke Beerlage (Leefff) -  02-02-2019

Inderdaad voeding en leefstijl bepalen ook je huid kwaliteit. En slechte voeding veroorzaakt niet alleen snellere veroudering maar ook acne en eczeem.