Duurzaamheid

E-naturals streeft er naar zo duurzaam mogelijk te werken op alle mogelijke gebieden.

Dit begint met het bewust kijken naar alle aspecten. 

 

Bedrijf

Als bedrijf heb je te maken met klanten, materialen, leveranciers, transport etc.
Het zijn veel uitdagingen en vooral als kleinere speler, heb je op sommige punten weinig te kiezen. Dat worden dan ontwikkelpunten.
Waar mogelijk werken we samen met bedrijven die ook aandacht hebben voor duurzaamheid, milieu en diervriendelijkheid.
Denk bijvoorbeeld aan verkooppunten die alleen maar natuurlijke producten verkopen en influencers die aandacht hebben voor de planeet.


Productie
Voordat AVA op de markt kwam, heeft er een lang en gedegen onderzoek plaatsgevonden naar bedrijven om huidverzorging mee te maken. 

De keuze is uiteindelijk gevallen op een Nederlands bedrijf die alleen maar natuurlijke producten maakt en hiervoor voldoet aan diverse strenge certificeringseisen. Ook zijn alle gebruikte grondstoffen waar mogelijk biologisch en zo dicht mogelijk bij huis geproduceerd.
Onafhankelijke partijen die de certificering uitgeven, doen jaarlijks een audit.

Zo weet ik zeker dat dit bedrijf nooit synthetische stoffen zal gebruiken en ook nooit iets dat op dieren is getest. 

Een Nederlands bedrijf zorgt ook nog voor minder transport van producten en verpakkingen.

 

Verpakkingen van de producten

De kartonnen doosjes waar de crèmes in zitten, zijn gemaakt van Paperwise. Dit is plantenafval uit de landbouw. Het kan bij het oud papier en kan dus opnieuw gerecycled worden. Ook zijn er op die manier geen bomen nodig.

Voor het bedrukken van de doosjes wordt samengewerkt met een drukkerij die ook aandacht heeft voor duurzaamheid.

 

Potjes, tubes, flesjes, pompjes, deksels
Dit is het meest ingewikkelde gedeelte. Er bestaan heel veel verpakkingen voor crèmes en plastic is hierin de standaard.

De nieuwe producten die in de eerste helft van 2022 op de markt komt, zullen verpakt worden in glazen flesjes met een pompje die zoveel mogelijk uit metaal bestaat. De flesjes zullen worden bedrukt. (dus geen plastic etiket)

Voor de bestaande crèmes is het een duurzamere verpakking de volgende stap.
Over het algemeen is hier weinig in mogelijk zolang de aantallen klein zijn. Daarbij zijn er ook andere aspecten belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan hygiëne en houdbaarheid.

Zo zijn er glazen flesjes en potjes voor samples beschikbaar, maar deze zijn nogal duur en minder makkelijk te verzenden. Dit maakt het ingewikkeld om samples voor weinig aan te kunnen bieden. Maar ook doppen en pompjes kunnen nog niet plasticvrij gemaakt worden.
 

Navullen?

Dit is een interessant onderwerp wat we blijven onderzoeken. Want waar gaat de navulling in? Dit zal meestal ook plastic zijn of een plastic laag hebben. En vul je vervolgens een gebruikt potje, wie is dan verantwoordelijk voor hoe schoon dit potje is? 


Bioplastic?

Hier heb ik nu zoveel onderzoek naar gedaan, dat ik daar een heel lang over kan vertellen. Het komt hierop neer: het is ongeschikt voor cosmetica om diverse redenen.

Mocht je daar meer over willen weten, mag je altijd contact opnemen.
 


Logistiek

Verpakken en verzenden van producten gebeurt altijd in zo min mogelijk plastic en met zoveel mogelijk hergebruik van beschikbare materialen. Dozen en opvulmateriaal van leveranciers worden zoveel mogelijk hergebruikt. 
Heb je vragen, tips of opmerkingen, stuur gerust een bericht naar email