GreenwashingDit is wel echt helemaal de trend nu.

Vooral in cosmetica. Want door het internet wordt er steeds meer bekend over alles wat we doen en kopen en daardoor zien mensen ineens dingen die ze eerder niet zagen.

Maar niet alles blijft hangen en heel veel van wat we zien of horen komt vaak pas binnen als we ook voor open staan of het willen zien.

Zo weten nu steeds meer mensen dat je bepaalde stoffen beter niet moet gebruiken en daar spelen sommige bedrijven heel goed op in.
Ze vervangen het ingrediënt voor iets dat niet veel beter is of ze laten het weg, maar daarmee is de rest van het product nog steeds niet veel beter.

Wat ook voorkomt, is dat een ingrediënt heel populair wordt en dan zit dat ineens overal in. Weliswaar in een hoeveelheid die te klein is dat je er wat aan hebt, maar dan mogen ze het toch al op de verpakking zetten en genoeg mensen die erin trappen.

Een goed voorbeeld is argan olie.
Ineens zag je dat overal argan olie in werd gestopt. Er was zelfs een tv reclame met een shampoo met argan olie.

Alsof je in een shampoo van een paar euro die zo agressief ontvet dat het geschikt is om de velgen van je auto mee te reinigen, ook maar iets hebt aan die druppel argan olie die langs is komen waaien.
Toch weten ze het zo te brengen dat je denkt dat er iets natuurlijks in die shampoo zit en dat het ook nog goed voor je is.

Wat ook veel voorkomt is dat op een verpakking wordt gezet dat iets natuurlijk is of biologisch. En helaas kan je niet altijd zien of dit wel echt zo is.

Bij voeding is het best betrouwbaar, want daar zijn die termen beschermd. Maar voor verzorging is dit helaas nog niet het geval. Pas als je een keurmerk ziet staan, kan je ervan uitgaan dat het klopt wat er vermeld wordt. Omdat het keurmerk dit soort eisen stelt.

Een goed voorbeeld is Dr. Organic van de Tuinen. Er is namelijk weinig biologisch aan dit merk, maar omdat er geen keurmerk op zit, mag dit gewoon op de verpakking worden gezet. Een typisch voorbeeld van greenwashing. Want door de naam en de winkel denk je dat je met een biologisch product te maken hebt, terwijl dit helaas echt niet het geval is.

AVA heeft bijvoorbeeld veel meer biologische ingrediënten, maar dat mag ik niet op de verpakking zetten. Want de keurmerken die AVA heeft vereisen dat alle ingrediënten biologisch moeten zijn en dat is niet het geval.

Het zou dus handig zijn als de regels die voor voeding gelden ook voor verzorging en cosmetica gaan gelden, want nu is het erg lastig te zien waar nu wel of geen synthetische ingrediënten in zitten.

Meer weten over wat er in verzorgingsproducten zit en waar je op moet letten?

Meld je aan voor de GRATIS mini cursus: "Weet-wat-je-huid-eet"
Ga naar https://www.avanaturalskincare.com/Gratis-mini-cursus
 
    20-02-2019 22:05     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.