Hoe duurzame verpakkingen pas echt duurzaam worden Van kinds af aan heb ik geleerd dat je glazen flessen en potjes, die geen statiegeld hebben, apart bewaard  en naar de glasbak brengt. Dan kan het worden gerecycled.

Ik had wel eens gehoord dat het reinigen van glas met nogal agressief schoonmaakmiddel gebeurt, maar hoe ze dat precies doen, weet ik eigenlijk niet.

Als je mij hebt gevolgd, dan weet je dat ik in de afgelopen periode zoveel onderzoek naar verpakkingen heb gedaan, dat ik een soort van expert aan het worden ben.

En omdat mijn conclusie is, dat glas het meest duurzame is, heb ik besloten om verder te gaan met glazen verpakkingen.
Maar nu ben ik eerder dit jaar in contact gekomen met een bedrijf dat duurzame etiketten kan maken voor op deze glazen flesjes.
Verzorgingsproducten staan  in de badkamer, worden nat en opgepakt met vingers waar crème (vet) aan zit, dus de etiketten moeten wel tegen een stootje kunnen.

Waar ik echt nooit eerder van had gehoord, maar wat dus mega belangrijk blijkt, is de lijmlaag van de etiketten.
Het merendeel van de bedrijven kiest voor etiketten met een permanente lijmlaag, zodat het etiket er niet af gaat. Geweldig dat je naam voor eeuwig op het flesje staat, maar niet zo geweldig als je erachter komt dat de verpakking daardoor niet meer gerecycled kan worden.
Hier word je als consument nooit over geïnformeerd.

Nadat jij je glas netjes in de glasbak doet, wordt dit glas eerst fijn gemaakt en gespoeld.
Het glas wordt eruit gefilterd, zodat de etiketten die eraf komen kunnen verwijderd.
Maar! Alle stukjes glas waar het etiket niet vanaf gaat wordt via een aparte afvalstroom verwijderd en dat is dus allemaal glas was niet opnieuw gebruikt kan worden.

Ondanks dit kiezen de meeste bedrijven (bij bierflesjes is het gelukkig wel goed geregeld) voor een permanente lijmlaag. Mede hierdoor is er een heel slecht aanbod van etiketten met een niet-permanente lijm laag. Daarbij kost deze duurzame optie ook nog meer, dus worden we niet echt gestimuleerd.
En toch weiger ik aan deze onnodige vervuiling mee te doen.

Conclusie: op de nieuwe glazen verpakkingen van AVA komen etiketten met een afneembare lijmlaag.
Want alleen dan kunnen de glazen verpakkingen echt gerecycled worden.
 
    28-04-2020 15:50     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Deborah -  01-05-2020

Hoe duurzame verpakkingen pas echt duurzaam worden? Daar heb ik echt nog nooit bij stil gestaan. wat goed dat jij dat wel doet voor je verpakkingen.

 Mieke -  30-04-2020

Wat goed dat je zo duurzaam mogelijk wilt gaan. Nooit geweten dat zelfs de lijm uitmaakt.

 Bas -  28-04-2020

Bedankt voor de tips.

 Eva -  28-04-2020

@Silvia: Bedankt voor je bericht! Daarom kies ik ook voor special glas van Miron. Dit is extra sterk, zodat de kans dat het stuk gaat een stuk kleiner is.

 Silvia -  28-04-2020

Ik waardeer zeker je inspanningen om duurzaam te werken, maar misschien ligt het aan mij? Als zo’n glazen potje in de wastafel valt, is de kans op glazuurbeschadiging wel reëler dan wanneer je recyclebaar plastic zou gebruiken. Ik weet het... je kunt het niet iedereen naar de zin maken, maar misschien toch iets om in je overwegingen mee te nemen? Veel succes!