Als je je tegenwoordig een beetje interesseert voor het milieu, dan kan het je niet ontgaan zijn dat meer en meer mensen zich bezig houden en interesseren voor verpakkingen.
Denk aan “the plastic soup”, het statiegeld op kleine flesjes, de acties bij de supermarkt waarbij mensen de verpakkingen achterlaten omdat ze de hoeveelheid verpakkingen te veel vinden, de petities om de groenten niet meer per stuk te verpakken in plastic, de verpakkingsvrije winkels en een plastic vrije winkel.

Mijn Oekraiense TV debuut!
Een klein jaar geleden had Amsterdam een tijdelijke winkel die helemaal plastic vrij was. Een pop-up store van Ekoplaza die zoveel media aandacht kreeg, dat er bezoekers kwamen van de hele winkel.
En ik kan het weten, want ik werkte er. Ik dacht daar gewoon te gaan werken als winkelmedewerker, maar ik was vooral interviews aan het geven aan media overal vandaan en rondleidingen aan toeristen waarbij ik vertelde waar de verpakkingen van gemaakt waren en wat het verschil is met gewoon plastic uit aardolie.
Waardoor ik onverwachts mijn Oekraïense televisie debuut maakte. Je ziet het hier: https://youtu.be/fDjpu0u1Chw
Wat blijkt? Veel mensen blijken niet te weten dat plastic uit aardolie wordt gemaakt.
Maar de trend is om plastic te maken uit planten. Denk aan suikerriet, maïszetmeel, houtvezels, hennep, olifantengras, aardappelzetmeel, melkzuur etc.

Is plastic gemaakt van planten afbreekbaar?
Er zijn verschillende processen en afhankelijk van het proces en het product komt er een bepaalt soort plastic uit.
Nu is het volgens mij best voor de handliggend om te geloven dat plastic gemaakt uit plantmateriaal gewoon afbreekt als je het in de bosjes of op de compost hoop gooit alsof het de schil is van een banaan bijvoorbeeld.
Maar niets is minder waar.
Het is wel mogelijk om een soort plastic te maken die makkelijk en snel afbreekt als het op de composthoop terecht komt, maar dat soort plastic blijft maar kort in vorm en is dus niet geschikt om alles in te verpakken. Voor sommige producten moet de verpakking lang in tact blijven en vooral niet reageren met de inhoud (vet, nat, heet, zuur, zout etc)
Het is ook mogelijk om plastic uit plantmateriaal te maken die alleen afbreekt in een professionele compost installatie met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad en dan nog duurt het 3 maanden.
Gooi je dat soort plastic in je tuin, dan ligt het er over 10 jaar gewoon nog (als het niet is weggewaaid) Het breekt dus niet zomaar af.
En dan zijn er nog allerlei soorten plastic uit plantmateriaal die hier tussen in zitten of die zelfs niet afbreken in een composteerinstallatie, maar vergelijkbare eigenschappen hebben als plastic uit aardolie.
De grondstof van dat soort plastic is natuurlijk beter omdat er geen aardolie is gebruikt. Maar het vervuilt de aarde nog net zo hard als het niet goed wordt weggegooid.

Bedrijven willen je laten geloven dat ze milieuvriendelijk plastic maken
De meeste plastics uit plantmateriaal zijn niet sterk genoeg om met gewoon plastic te kunnen concurreren. En daarom worden deze plastics vaak gemengd.

Bij verpakkingen die niet zo lang mee hoeven te gaan, zoals voor voedsel gaat het wel goed. Maar zodra het om iets gaat zoals cosmetica of verzorgingsproducten wordt het een ander verhaal.
Veel bedrijven zijn hier niet eerlijk over. En blijkbaar is dat toegestaan.  Ze laten je denken dat hun verpakking gemaakt is van plastic uit planten, terwijl het voor de helft vermengt is met gewoon plastic bijvoorbeeld.
Plastic uit aardolie wordt ook steeds vaker gerecycled.  En er worden steeds meer plastics gemaakt die gerecycled kunnen worden. Maar deze laatste twee zijn beide nog grotendeels uit aardolie gemaakt.
Allemaal goeie stappen in de richting, maar nog niet zo geweldig als dat je eigenlijk zou willen.
Voor het verpakken van een zak aardappelen is het relatief makkelijk. Die is binnen een paar maanden niet meer nodig, dus die kan prima uit zetmeel gemaakt worden. Plastic uit zetmeel breekt snel af.
Maar een verzorgingsproduct die een paar jaar goed blijft, heeft een andere verpakking nodig.


En nu?
Voordat ik met AVA begon, heb ik hier uitgebreid onderzoek naar gegaan. Op dat moment waren verpakkingen van plastic dat gerecycled kan worden het meest milieuvriendelijk.
En omdat de ontwikkelingen nogal recent zijn, worden verpakkingen uit bio plastic nog niet zomaar door iedereen gemaakt. Met als gevolg dat je bijvoorbeeld 100.000 stuks van een flesje moet laten maken, omdat ze voor minder de fabriek niet gaan instellen.
Maar ik laat het er niet bij zitten. Ik heb contact gezocht met een aantal bedrijven om er achter te komen hoe de ontwikkelingen er nou echt voorstaan. Of het dit jaar al mogelijk is om verpakkingen van plastic zonder aardolie te kopen in redelijke hoeveelheden of dat dit meer iets is om over een paar jaar in te investeren.

Blijf AVA volgen om op de hoogte te blijven!

 
    08-04-2019 21:52     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.