Een beetje meer “inside information”


Afgelopen week had ik een overleg met het bedrijf waarmee ik AVA maak.
Ze maken alleen maar natuurlijk en biologische verzorging en zijn hier al heel lang in gespecialiseerd.  Doordat ze dit al zolang doen, is het niet meer nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.

We hoeven dus niet nog te bepalen hoe een goed verzorgingsproduct moet worden gemaakt, want dat weten ze al. De basis is er.
Waar het om gaat is dat we kijken wat ik wil dat er wel en niet in zit om mij te onderscheiden, om werkzame ingrediënten te hebben die ik belangrijk vind, hoe het ruikt en wat er liever niet in moet zitten, zodat het bijvoorbeeld meer geschikt is voor een bepaalt huidtype en voor vegetariërs en veganisten.

Verschillende eisen zorgen ervoor dat er kosten worden gemaakt en dat er allerlei testen moeten worden gedaan om te voldoen aan de juiste werkzaamheid, houdbaarheid, en zo min mogelijk ontwikkeling van bacteriën.

Daarom heb ik om te beginnen gevraagd om wat meer inzicht in de kosten bij verschillende opties te krijgen.

Ik vind het belangrijk dat een gezichtsreiniger je gezicht heel goed reinigt, een lichte, natuurlijke geur heeft, de droge, rijpere en gevoelige huid verzorgt zonder uit te drogen en zoveel mogelijk uit biologische ingrediënten bestaat waar niets of niemand op deze planeet voor hoeft te lijden.

Daarbij zou het dus ook in een verpakking moet zitten die aan alle eisen voldoet.

Ik ging op bezoek bij een specialist in verpakkingen voor de pharma en cosmetische industrie.

Dit onderwerp is minstens zo veelzijdig als de inhoud.

Het liefste wil ik natuurlijk iets wat zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd wordt, waar het product goed houdbaar in blijft, wat zo veilig mogelijk is, zo handig mogelijk in is gebruik en zo min mogelijk milieubelasting achteraf geeft.

Nou gaan de ontwikkelingen hard, maar niet zo hard als veel mensen zouden willen of denken. Daarbij is een verzorgingsproduct heel veeleisend wat de verpakking betreft.

Denk aan hygiëne, bederf en veiligheid. 

Glas?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft glas veel nadelen. Zo is het zelfs verboden voor producten die je standaard in je douche zet. Denk aan shampoo. Het maakt een flesje glad en hoe ziet je betegelde douche eruit als je met shampoo aan je handen nog wat uit het flesje gaat pakken? Daar sta je dan naakt in de glassplinters……

Verder is de productie intensief, de recycling zorgt voor veel extra werk, zwaar, dus meer transport en minder handig voor op reis.
De veiligheid vind ik ook nogal zwaar wegen, dus ik ben ook al gaan kijken voor glas met iets er omheen. Dat wordt al snel plastic of siliconen en dat zijn geen milieuvriendelijke opties. Ik zoek nog even verder.

Ondertussen kijk ik ook naar bio plastic en gerecycled plastic.

Voor bio plastic is het de vraag voor welk gedeelte het echt bio is, hoe milieubelastend het potje na gebruik is en of je het kan recyclen.
Zelf bij gerecycled plastic, wordt vaak nog gewoon nieuw plastic toegevoegd en dat zeggen ze natuurlijk niet als ze het product promoten.
Voor de doppen of pompjes zijn zelfs nog nauwelijks tot geen milieuvriendelijke oplossingen.

Maar bij bio-plastic loop je ook het risico dat de inhoud reageert met de verpakking. Zeker als het afbreekbaar materiaal is.

Grote aantallen?


Als je 100.000 potjes laat maken heb je al wat meer keus, want de meeste bedrijven gaan niet eens aan de gang voor minder dan 5.000 stuks.
De standaard en veel gekochte modellen zijn nog niet van milieuvriendelijk materiaal. Die kan je dus goedkoper en in kleine aantallen afnemen. Zo is het dus makkelijker om voor gewoon nieuw plastic te kiezen.

Het is nu wachten op bericht van het verpakkingsbedrijf om inzicht te krijgen in de kosten, maar ook op informatie over bio-plastics om te kijken of dit een goed alternatief is.

 
    02-06-2019 21:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.