Slaap je huid mooi: hoe stop je je gedachten? Slaap jij goed? Of lig je te piekeren? En wat kan je eraan doen?

Slapen is ook belangrijk voor een mooie gezonde huid. Want terwijl je slaap ben je zo ontspannen en is je lichaam in zo’n rust stand, dat je cellen de gelegenheid krijgen om zich te herstellen.
Ik slaap eigenlijk altijd super goed en ook lang. Niet altijd zo lang als ik zou willen, maar wel vaak lang genoeg. En ook altijd heel goed.
Een uitzondering is als ik een zware verkoudheid of een griepje heb. Maar anders ben ik een super slaper. Zo word ik ook nooit zomaar tussendoor wakker en moet er wel heel veel herrie zijn, wil ik erdoor gestoord worden.
Ik besef dat dit niet voor iedereen is weggelegd en dat er heel veel mensen zijn die niet zo geweldig slapen als ik. Nou is het niet altijd zo geweest.

Als kind vond ik naar bed gaan echt een probleem. Ik kon namelijk nooit in slaap komen en bleef maar piekeren.
Goed slapen en genoeg slapen is voor heel veel dingen belangrijk. Ik zie het als een herstel moment voor je ziel en voor je lichaam. Door de totale ontspanning, herstelt alles in je lichaam veel sneller dan wanneer je wakker bent.

Doordat ik als kind altijd zo veel lag te piekeren en zo moeilijk in slaap kon komen, heb ik toen al wat technieken geleerd die me konden helpen. Zo had ik ook altijd koude voeten en vertelde mijn moeder dat het kan helpen als je je voorstelt dat je energie uit je hoofd naar beneden stroomt naar je voeten.

Want als je steeds ligt te piekeren, dan zit er teveel energie in je hoofd. Daarbij werkt je bloedsomloop niet optimaal als je voeten koud zijn.

En let maar eens op: als je slaapt of net wakker bent, zijn je voeten altijd warm.


Als kind begon ik dus te proberen energie naar mijn voeten te sturen. Of ik stelde me voor dat er schaapjes over mijn voeten sprongen en die ging ik dan tellen. Een paar jaar later leerde ik om te mediteren en dit te gebruiken om het piekeren te stoppen en zo te kunnen slapen.
Dit ben ik eigenlijk altijd blijven doen. De ene keer ben ik hierdoor sneller in slaap dan de andere keer, want soms is er nog wel eens iets waar ik over nadenk.
Wat voor mij hierbij erg helpt is om alles op te schrijven wat ik nog moet doen of niet wil vergeten. Zodat ik in ieder geval daar niet meer aan lig te denken.

Het mediteren om in slaap te komen doe ik als volgt.

Ik ga op mijn rug liggen en leg mijn handen op mijn buik. Eerst begin ik rustig te ademen met de aandacht naar mijn buik. Ik “luister” en “volg” mijn ademhaling. En elke keer als ik merk dat ik toch weer aan iets denk, dan begin ik opnieuw.
De gedachtes gaan altijd over dingen die buiten jezelf zijn, terwijl slapen iets is dat alleen binnen jezelf kan gebeuren.
Irriteer je niet aan jezelf als het niet direct lukt, maar probeer je te ontspannen en alleen maar je ademhaling te volgen.  Terwijl je dit doet, probeer eens te kijken of je je ademhaling omlaag kan brengen. Als je net in bed gaat liggen is je ademhaling meestal vrij hoog in je borst. Naar mate je je meer ontspant, kan je makkelijker lager in je borst of zelfs in je buik gaan ademen.
Ik weet niet hoe lang ik mijn ademhaling volg voordat ik in slaap val, maar ik denk niet dat het ooit meer dan enkele minuten is.


Slaap lekker.
 
  Eva     04-09-2018 15:42     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Eva -  11-09-2018

Dank je wel voor je reactie en wat fijn dat je het interessant vindt. :)

 Marion Rosenthal -  11-09-2018

Wat fijn wat er al allemaal is. Je hebt zeker niet stil gezeten wat je eigen bedrijf betreft. Het stukje over "slapen" vind ik interessant om te lezen. Ik hoop dat daardoor mensen gemakkelijker de slaap kunnen gaan vatten.