Waarom zouden we nog plastic-achtige substanties op onze huid willen smeren? Het lijkt me een hele vreemde situatie als we op allerlei gebieden in ons leven kijken naar duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, dierenwelzijn, fysieke en mentale gezondheid, maar zodra het op huidverzorging aankomt ineens een plastic-achtige substantie op ons huid smeren met de verwachting dat we er door verzorgd worden.

Toch is dit wel zo ongeveer de huidige situatie.
De meeste verzorgingsproducten die nu nog in de reguliere drogisterijen en supermarkten te vinden zijn worden gemaakt van ingrediënten uit aardolie en bestaan daardoor eigenlijk uit diverse variaties van plastic.

Aardolie wordt op oneindig veel manieren bewerkt en de manier van bewerking bepaalt wat voor soort stof of materiaal eruit komt.
We kennen allemaal de beelden van vogels met aardolie op hun veren en hoofd omdat er een schip met aardolie heeft gelekt. Waarbij een groot deel van de zee schoongemaakt moet worden en veel leven in de zee verloren gaat.
Die beelden maken meteen duidelijk dat je daar eigenlijk geen druppel van in ons milieu wil hebben.
Het maakt natuurlijk ook wel verschil hoe producten worden gebruikt.

Als je duurzame siliconen bakvormen in de keuken gebruikt dan vervuilt dat niet op dezelfde manier als dat je shampoo waar siliconen in zitten op je hoofd smeert en in het doucheputje wegspoelt.
Het hoogst haalbare momenteel is volgens mij om zo min mogelijk plastic te gebruiken en wat we gebruiken zoveel mogelijk op een duurzame manier.

Verzorgingsproducten komen ook nog eens in je lichaam. Of in ieder geval een deel ervan. En zelfs al is dat maar een klein deel, we gebruiken ze dagelijks en ons hele leven. Dus kan je je voorstellen dat dit bij elkaar op gaat tellen en dat niet te overzien is hoeveel te over de jaren in je lichaam krijgt.

Het lijkt me zelfs onmogelijk dat goed te onderzoeken.  Maar dat hoeft ook niet. Want waarom zou je ook maar iets ongezonds in je lichaam willen als dat niet nodig is?

Volgens mij kan niemand inschatten wat het met je doet, omdat je op heel veel verschillende manieren ongezonde stoffen binnen krijgt, je niet kan weten hoe die in verhouding tot elkaar in je lichaam werken en er oneindig veel factoren meespelen die per individu verschillend zijn.

Nog onafhankelijk van wat het met je gezondheid zou kunnen doen, zorgt het voor vervuiling van het milieu. Zowel het winnen van aardolie, het transporteren, het bewerken, het gebruiken en het afbreken zijn vervuilend voor het milieu.
Dit lijken me allemaal genoeg redenen om met z’n alles over te stappen naar natuurlijke verzorgingsproducten.
En dan heb ik de belangrijkste nog iet eens genoemd: het effect voor jouw huid!

Om mijn visie op natuurlijke verzorgingproducten te delen, schreef ik een uitgebreid verslag om je te informeren. Deze kan je gratis lezen als je je aanmeldt voor de mini-cursus “Weet-wat-je-huid-eet”

Ga naar "gratis" via het menu op deze website om je aan te melden.
    13-12-2020 21:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.