Wat is er zo bijzonder aan shea boter? Ken je shea boter al? Niet iedereen schijnt nog van deze geweldige notenboter gehoord te hebben.

Butyrospermum Parkii Butter ook wel shea boter of karité boter genoemd is het ingrediënt dat deze week meer uitleg krijgt.

Shea boter is echt super spul. Waarom?

- Er zitten geweldige stoffen in die je cellen helpen vernieuwen (allantoine) Daardoor wordt de huid gerepareerd en verminderen littekens en fijne lijntjes.

- Kaneelzuur beschermt tegen huidveroudering door de zon
- Vitamine A maakt de huid zacht en soepel, stimuleert celdeling en de aanmaak van collageen.
- Vitamine E is een natuurlijke anti-oxidant, hydrateert en stimuleert de doorbloeding van de huid.
Vitamine F zorgt voor een goede hydratatie van de huid.
- Tot wel 17% verzorgende eigenschappen (meeste oliën maar 1%)
- De shea boter in de AVA crèmes is biologisch.

Hoe wordt shea boter gemaakt?

Het is het vet uit de shea noot. De shea noot groeit in West-Afrika aan de shea boom en de noten worden daar gemalen en gekookt, zodat er uiteindelijk shea boter overblijft.
De boter wordt gebruikt om in te koken en bakken, het haar in model te brengen of ipv cacao boter in chocolade. Maar vooral op de huid en in verzorgingsproducten.

Je kan de werking van de shea boter het beste merken bij de handcrème als je handen droog zijn door het werken of vaak wassen. De shea boter zorgt ervoor dat ze niet alleen hersteld voelen als je je handen hebt ingesmeerd, maar ook nog uren later of zelfs de volgende dag.
Vooral insmeren voor het slapen gaan, zodat je handen even de tijd krijgen om te herstellen en de crème goed kan intrekken.
Je zou shea boter ook puur kunnen gebruiken, maar dan smeert het niet heel goed, trekt het moeilijker in en dan mis je de andere werkzame stoffen in de handcrème.

 
    30-06-2020 16:57     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Katleen -  16-07-2020

Ik had er al over gehoord maar behalve als handcrème heb ik de karitéboter nog niet gebruikt. Tijd om daar verandering in te brengen.

 Silvia -  30-06-2020

Wat goed dat er zoveel waardevolle stoffen in zitten en te gebruiken is voor huid en haar. Dank je voor de uitleg.

 Jocelyn -  30-06-2020

Ja, ik kende het al :-). Jaren geleden op bezoek bij vrienden die toen in Ghana woonden werd mij door haar een pot aanbevolen. Inderdaad fijn spul.