Wat kan je doen om milieu vriendelijker te leven?

Afval: je kan heel veel doen om minder afval te produceren en afval te recyclen. Maar ook door zuiniger met iets te doen, produceer je minder afval

Recyclen:
Glas, papier/karton, plastic en drankkartonnen, groen/gft (afhankelijk van de gemeente) kunnen allemaal apart worden ingezameld zodat het wordt gerecycled.
Heb je spullen in huis die nog prima zijn, maar die je niet meer wil? Geef ze aan de plaatselijke kringloopwinkel, zet ze op marktplaats of maak er een kennis blij mee. Zo bespaar je afval en doe je iemand anders een plezier.

Zelf spaar ik ook nog plastic doppen omdat die iets opleveren voor de blinde geleide honden.

Toch iets weggooien? Lever batterijen, gloeilampen, elektrische apparaten, medicijnresten etc in bij de gemeente zodat ze niet zomaar in het milieu terecht komen.

Besparen:
Ik schaam me een beetje dat ik het pas kort geleden ontdekte, maar door je douchegel op een spons te doen, heb je veel minder nodig terwijl het extra schuimt. Zo doe je langer met je douchegel en komt er minder in het milieu.
Was je haren een dagje later. Beter voor je je hoofdhuid en het scheelt weer shampoo en water.
En gebruik natuurlijke verzorgingsproducten. Want hierbij zijn de ingrediënten beter voor het milieu en voor je lichaam. Kijk bijvoorbeeld ook of een product geen micro plastics bevat.
Te herkennen aan het “zero” logo.
Smeer je bijvoorbeeld vaseline op je huid, dan komt er dus petroleum in het milieu op het moment dat je je wast. Een autobedrijf moet dit speciaal afvoeren, maar thuis kan je het direct het water in spoelen. Niet zo fijn eigenlijk als je er over nadenkt.
Let bij de aanschaf van een product ook eens op de verpakking. Soms is het mogelijk om iets te kopen met minder verpakkingsmateriaal.


Koop tweedehands artikelen. Misschien niet voor alles interessant, maar steeds meer dingen zijn tweede hands te vinden. Denk bijvoorbeeld aan meubels of kleding.
 • Draag je kleding een keertje extra (als het nog fris genoeg is) of droog je nog eens af met dezelfde handdoek. Alles bij elkaar scheelt het heel veel aan het aantal keren dat de wasmachine moet draaien en daarmee ook de hoeveelheid water en wasmiddel die je gebruikt.
 • Zet de verwarming ietsje lager en trek een trui aan.  Het is ook nog beter voor het klimaat in huis om je verwarming niet te hoog te zetten. En je huid en slijmvliezen drogen zo ook minder uit.
Andere energie besparingstips:
 • Doe de lampen uit in de kamers waar je niet verblijft
 • Laat geen opladers in het stopcontact zitten als ze niets opladen
 • Zet apparaten uit die je niet gebruikt.
 • Doe een deksel op pan als je kookt. Zo kookt de inhoud sneller en bespaar je gas.
 • Kook water in de water koker voor het koken van bijvoorbeeld pasta ipv dat je eerst een hele pan koud water laat koken.
 • Laat geen etensresten aankoeken. Want dan heb je weer meer water nodig om het schoon te krijgen.
 • Droog de was aan een wasrek. Of hang het buiten als het mooi weer is.
 • Laat etensresten goed afkoelen voordat je ze in de koelkast doet.
 • En ontdooi de vriezer regelmatig.
 • Gebruik energie besparende lampen
En stap over naar een groene leverancier. Vandebron behoort tot een van de groenste.
Stuur een berichtje naar info@e-naturals.nl als je wil overstappen, want dan krijgen we beide een extra premie.

Let op wat je eet! Rundvlees is 46x vervuilender dan kip. En een gelukkig leven zonder biefstuk is gewoon heel goed mogelijk.
Wat eten betreft is het heel makkelijk om een bijdrage aan het milieu te leveren. Want hoe meer plantaardig hoe beter. Daarbij weegt vlees en vis het zwaarst.
Grappig dat dit ook gezonder voor je lichaam is. Dus je bespaart het milieu buiten je lichaam en binnen je lichaam.

Op internet zijn er mega veel recepten te vinden. Zo krijg je ook weer nieuwe inspiratie voor het avondeten.

Iets wat ook veel impact op het milieu heeft is het transport. En daarbij is vliegen het meest vervuilend. Dat geldt niet alleen voor hoe je zelf ergens heen gaat, maar ook voor hoe de producten die je koopt hier komen.
  In de supermarkt staat bij alle groente en fruit de herkomst. Maar ook op andere producten kan je zien waar het gemaakt is.

Wist je dat AVA natural skin care in Nederland is gemaakt? Veel verzorgingsproducten komen uit andere landen en hebben dus meer transport nodig om hier te komen.

Koop biologisch:  zo komen er minder ongezonde bestrijdingsmiddelen in het milieu, maar ook in je lichaam. En biologisch wordt er ook bij de productie veel meer rekening gehouden met het milieu. Daarbij zitten er meer vitamines in en is de smaak vaak beter.

Gooi geen afval op straat of in de gracht. Sigarettenpeuken verteren niet en eendjes denken soms dat het eetbaar is.
Plastic waait weg en komt in zee terecht......


Ga trash daten:  https://www.trashless.earth/

Plak geen “ja” sticker op je brievenbus. Alle folders zijn ook online te vinden. Hier is zelfs een speciale app en website voor. Geen reden meer voor al die bomen in je brievenbus.

Gebruik een duurzame fles om water uit te drinken, zodat je geen of minder flesjes water hoeft te kopen.

Kraanwater drinken ipv bronwater bespaart natuurlijk flessen, maar wat te denken van al die frisdrank. Niet alleen super ongezond voor je lichaam (de suikers gaan direct naar je lever) maar dus ook voor het milieu. Daarbij kost een liter cola maar liefst 70 (!) liter water.

Ga je winkelen? Vraag je eens af of je iets wel echt nodig hebt en of je er wel echt gelukkiger van wordt.  En neem een tas mee, zodat je de tasjes in de winkel kan weigeren.

Kijk eens naar de bedrijven waar je iets van koopt. (je mobiele telefoon bijvoorbeeld, of een kadootje voor iemand, of een supermarkt)
Wat doen die aan het milieu? Zo kan je een bedrijf steunen die net als jij zich inzet voor onze planeet.


Meer weten over waarom je liever natuurlijke verzorgingsproducten wil gebruiken?
Ga naar https://www.avanaturalskincare.com/Gratis-mini-cursus
En ontvang de gratis 4-delige mini-cursus in je mailbox.

 
      28-11-2018 12:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.