Je kan het overal lezen en ik heb het ook wel eens geroepen.
60% van wat je op je huid smeert, komt in je lichaam terecht.

De ene zegt “ruim 60%” en de andere zegt “gemiddeld 60%”
Maar is dat wel echt zo?

Na wat online onderzoek, kwam ik erachter dat alleen de websites die natuurlijke producten promoten dit roepen. En er staat nooit een bron bij. Heel jammer, want ik was benieuwd hoe dit nou zat.
Eigenlijk roepen ze dus maar wat.
Daarom ben ik nog wat meer onderzoek gaan doen en ook gaan lezen wat de websites vertellen die de “niet-natuurlijke” producten promoten. En die zeggen ongeveer het tegenovergestelde.
Bedrijven die reguliere producten verkopen geven voornamelijk aan dat er bijna niets in je huid komt van wat je erop smeert, en dat de ongezonde stoffen die er toch in komen, door je nieren worden afgevoerd. Verder melden ze nog dat de producten getest zijn en daardoor veilig.

Begrijpelijk, want dat komt natuurlijk goed uit.
Als ik lees dat iets getest is, dan vraag ik me altijd af wat er dan getest is en door wie. In de praktijk is dit namelijk vaak een belanghebbende. Voor cosmetica kijken ze dan bijvoorbeeld niet wat een stof doet als je die 20 jaar lang elke dag weer opnieuw binnen krijgt. Daarbij gebruiken mensen niet maar één product, dus zou je bij zo’n test eigenlijk ook het effect moeten meten van alle stoffen die mensen dag in dag uit jarenlang gebruiken.
En dat hebben ze natuurlijk niet gedaan.Je huid heeft in ieder geval een barrière functie en laat niet zomaar alles door.
Stel je voor dat je een uur in bad ligt en je huid al het water uit het bad heeft opgenomen, dat zou niet goed gaan.
Maar ook bepaalde waardevolle stoffen die in crèmes zitten, worden niet allemaal opgenomen door je huid. Of ze worden wel opgenomen, maar alleen door de opperhuid.  Daar kunnen ze vervolgens prima hun werk doen, maar ze komen dus niet in je bloedbaan.

Laten we uitgaan van het scenario dat de meeste stoffen niet door je huid worden opgenomen.
Dit lijkt me dan nog steeds geen goede reden om ongezonde stoffen op je huid te willen smeren.
En wel om het volgende:
  • Wat je huid doorlaat kan per persoon verschillen. Niet iedereen heeft hetzelfde huidtype en de ene smeert meer dan de ander.
  • Hoe weet je zeker welke stoffen wel in je lichaam komen en welke niet? Stel dat 60% niet klopt en dat het maar 20% is, wil je dat dan in je lichaam? Of in dat van je kinderen?
  • Stoffen die misschien onschadelijk zijn omdat er maar weinig van in een verzorgingsproduct zit, kunnen schadelijk worden op lange termijn. Hoeveel krijg je binnen als je iets 20 jaar lang elke dag smeert?
  • Stoffen die niet in je lichaam komen, spoel je af en komen in het milieu.
  • Het is niet bekend wat de waterzuiveringsinstallaties allemaal eruit filteren. Er zijn hormoonverstoringen bij vissen gevonden door hormonen in het water afkomstig van vrouwen die de pil slikken. Microplastics kunnen er ook niet allemaal uit het water gefilterd worden.
  • Bedrijven die producten maken met ongezonde ingrediënten, maken deze op basis van ongezonde ingrediënten en hebben er geen problemen mee om producten op dieren te laten testen in landen buiten Europa. (in Europa is dit sinds 2004 verboden)
  • Je kan niet weten hoe je lichaam reageert op ongezonde stoffen als je daarbij ook nog ongezonde stoffen binnenkrijgt via medicijnen, voeding, schoonmaakmiddelen, luchtvervuiling en bijvoorbeeld ook nog leeft in een stressvolle situatie.

Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat de hoeveelheid aluminium dat in je lichaam komt uit deodorant onschadelijk is, maar dat de hoeveelheid die je in je lichaam krijgt als je dit elke dag gebruikt voor een langere tijd wel degelijk boven de toegestane veilige norm ligt.
Je lichaam is niet altijd in staat om stoffen af te breken, sommige stoffen stapelen zich op.

Volgens mij spelen er dus teveel factoren mee om te kunnen vertrouwen op een onderzoek.
Ondertussen kwam er eerder dit jaar wel een bericht in de media (aflevering van Radar) dat er veel stoffen in verzorgingsproducten zitten die schadelijk zijn, dus ergens blijkt dan toch uit dat eerdere onderzoeken niet helemaal blijken te kloppen.

Ik denk dat het uiteindelijk erop aankomt dat iedereen voor zichzelf onderzoekt hoe je je lichaam in balans houdt, door de hoeveelheid ongezonde stoffen die je op wat voor manier dan ook binnen krijgt te beperken. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat sommige mensen veel meer kunnen hebben dan anderen en er veel factoren meespelen.

Bovenstaand is mijn persoonlijke mening gebaseerd op mijn eigen onderzoek en ervaring.
 
    05-01-2021 19:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.