hoeveel verzorgingsproducten gebruiken we in Nederland Heb je wel eens cijfers gezien over hoeveel verzorgingsproducten we met z’n allen gebruiken?

Ik niet, dus ik ben eens een scenario gaan schetsen:
Hoeveel mensen gebruiken dagelijks verzorgingsproducten met synthetische ingrediënten? Met andere woorden: verzorgingsproducten van de merken die je op televisie ziet en die voornamelijk in de gemiddelde drogist liggen.
Gezichtscrème, handcrème, bodylotion, gezichtsreinigingsmelk, tandpasta, deodorant, shampoo, douchegel, zonnebrandcrème, lippenbalsem, etc….

Hoeveel komt daarvan dagelijks in het milieu terecht?
Reken even mee met een voorbeeld:

Stel je voor dat we 16 miljoen Nederlanders hebben en dat een derde daarvan (5,3 miljoen) elke dag gezichtscrème, bodylotion en handcrème smeert met petroleum en siliconen erin. Wat dat zit onder andere in de meeste crèmes voor het grootste gedeelte.  

Petroleum om je huid af te sluiten zodat het vocht erin blijft en siliconen om de boel glad te maken, want dan lijkt het verzorgt.

In werkelijkheid gebruiken veel mensen veel meer van al deze crèmes samen en anderen weer veel minder.

Stel je voor dat die 5,3 miljoen mensen een maand doen met een potje van 100 ml. (dag- en nachtcrème, bodylotion en handcrème samen)
Voor het gemak gaan we ervan uit dat maar de helft uit synthetische ingrediënten bestaat. In werkelijkheid is dit vaak meer.

Dus 5,3 miljoen mensen gebruiken 50ml per maand per persoon. Dit is dus 600 ml per jaar per persoon.

Dit is afgerond 3,2 miljoen liter per jaar wat alleen al wij Nederlanders gebruiken aan ingrediënten uit fossiele brandstoffen (aardolie) op onze huid waarvan een deel in de huid komt en een deel in het milieu.
Je ziet aan mijn berekening dat ik een voorzichtige schatting maak en dat ik alleen van crème uitga en nog niet eens van deodorant, shampoo, tandpasta, haarlak en ga zo maar door.

Ik kan me geen voorstelling maken van 3,2 miljoen liter elk jaar weer. Dat is echt zo gigantisch veel!
En dan doen al die andere landen dit ook en daar wonen nog veel meer mensen.

Wordt het niet een tijd om dit net zoveel aandacht te geven als al die plastic flesjes die in zee belanden?
Op z’n minst iets om eens over na te denken!

Wil je meer weten over waarom het belangrijk is om natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken? Ga naar https://www.avanaturalskincare.com/Gratis-mini-cursus en ontvang gratis de mini cursus: "Weet-wat-je-huid-eet" in 4 delen in je mailbox.
 
    30-10-2019 11:48     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Mieke -  16-11-2019

Iemand bij mijn opleiding zei ooit al smeer niets op je lichaam wat je niet in je mond durft te stoppen

 Eva Nouhet -  13-11-2019

@ Silvia: ja eigenlijk vind ik het ook wel alarmerend. En ik heb niet eens alle verzorgingsproducten erbij betrokken.

 Silvia -  11-11-2019

Oei, wat jij schetst, klinkt erg alarmerend. Al jaren geleden na allergische reacties me erin gaan verdiepen, maar ik ga nog eens naar de ingredi├źnten in mijn producten kijken. Goed dat je ons hierop wijst.