Als je een gezichtscrème gebruikt dan wil je gewoon dat het goed werkt, lekker ruikt en goed intrekt enzo….
En misschien ook wel dat de verpakking er mooi uitziet en dat je geen ongezonde stoffen binnen krijgt.

Maar misschien vind je het ook wel belangrijk dat het milieu niet wordt vervuild.
De crème trekt grotendeels in je huid, maar als je je gezicht wast dan komt er ook iets in het milieu.
En dan heb je nog de verpakking.

Het liefste zou ik willen dat de verpakking afbreekbaar is, stevig is, niet breekt, niet te zwaar is, gemaakt is uit een grondstof die het milieu niet vervuilt en ook niet bij de productie en dat de crème er heel lang goed in blijft.
Deze verpakking moet nog gemaakt worden. Bij alle oplossingen voor verpakkingen van crèmes zijn er minimaal één of twee punten die niet voldoen.

Glas:

is breekbaar (wil je glas in je badkamer als je kleine kinderen hebt?) maar ook zwaar, dus meer transport en verpakking. En de sluitingen of pompjes zijn nog steeds van gewoon plastic uit aardolie.

Verder is het wel milieu vriendelijk, blijft de inhoud goed houdbaar en kan het ook heel goed worden gerecycled.

Plastic:

In plastic blijft de inhoud goed houdbaar, het is licht, breekt niet en dus minder transport en verpakking, Maar de productie is milieu onvriendelijk, de grondstof ook en het breekt niet af. Het kan wel gerecycled worden.

Karton:

om crème in karton goed te houden, moet het karton voorzien worden van een plastic laagje. Voor de voor en nadelen kan je dus kijken bij “plastic”

Gerecycled plastic:

het voordeel is dat er geen nieuw plastic is gebruikt. Maar verder blijft het gewoon plastic. Daarbij wordt er niet zoveel gemaakt uit gerecycled plastic, waardoor er weinig keuze is in verschillende verpakkingen.
Bedrijven verkopen vaak 30 soorten plastic flesjes waarvan één model van gerecycled plastic is.

Bioplastic:

dit klinkt geweldig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Bioplastic wordt gemaakt uit suikerriet, houtvezels of melkzuur dat uit planten afkomstig is. Maar de kwaliteit is nog niet goed genoeg voor verzorgingsproducten, met als gevolg dat het met gewoon plastic wordt gemengd. Ook kunnen ze er nog geen dopjes of pompjes van maken, dus die zijn altijd nog van normaal plastic uit aardolie.

De grondstof mag dan bij bioplastic gedeeltelijk beter zijn, het eind product is nog steeds plastic dat niet vergaat. Het afval probleem van plastic is hiermee dus nog totaal niet uit de wereld. Daarbij kan het minder goed gerecycled worden omdat het niet helemaal plastic is.

Sommige verpakkingen worden wel helemaal uit een plantaardige grondstof gemaakt en zijn wel afbreekbaar. Maar dit soort plastic vergaat veel sneller dan de inhoud. Het is daarom ongeschikt voor producten die langer bewaard moeten blijven.

Met AVA wil ik naast geweldige cremes ook een zo min mogelijke impact op het milieu hebben. Daardoor blijf ik onderzoek doen naar de best mogelijke en best haalbare verpakkingen.

Tot die tijd: gooi al je afval altijd in een afval bak en scheid je afval zoveel mogelijk!

AVA proberen? Ga naar https://www.avanaturalskincare.com/Producten en bestel een tester. De kosten van de tester krijg je helemaal vergoed als je daarna een bestelling doet.
 

    23-10-2019 13:10     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Eva Nouhet -  01-11-2019

@Mieke: dank je wel! @Gosia: ja, zo'n navul verpakking is ook weer een verpakking.

 Mieke -  01-11-2019

Wat goed dat je hier over nadenkt. En de beste oplossing blijft zoeken. Ik hoop dat je die uiteindelijk vindt.

 Gosia -  01-11-2019

Zou heel handig zijn als voor bijna alles een navulverpakking was. Zou dat aanschaffen ipv een nieuw pottje of fles.

 Eva -  29-10-2019

@Silvia: ja dat zou handig zijn.....dank je wel!

 Silvia -  29-10-2019

Wat zou het mooi zijn als alle leveranciers van diverse producten "de koppen bij elkaar zouden steken" en gezamenlijk een oplossing voor dit probleem bedachten? Dan hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden. Veel succes!